Türkçe açılımı Nitelikli Fikri Tapu olarak bilinen NFT, Türkiye’den yoğun ilgi görmeye devam ediyor. Mülkiyetin tek kişide olduğu ve böylelikle telif haklarının merkeziyetsizleştiği bir alan olan NFT ve metaverse çeşitli toplantılar ve konferanslara konu olarak tartışılıyor.
Türkiye Adalet Akademisi, Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile Türk Patent ve Marka Kurumunca Antalya’daki Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Eğitim ve Sosyal Tesisi’nde düzenlenen “Fikri Mülkiyet Hukukçuları Toplantısı” başladı. Toplantının, 18 Mayıs’ta sona ereceği aktarıldı.
Toplantının açılışında konuşma yapan Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Vekili Cemil Başpınar, 2021’de yerli patent başvuru sayısının 8 bin 500’ü aştığını bildirdi.

Fikri Mülkiyet Hukukçuları Toplantısı’nda Metaverse’e Değinildi
Türkiye Adalet Akademisi Başkan Vekili Doç. Dr. Hasan Kadir Yılmaztekin, Fikri mülkiyet hukukunun, metaverse alanında birçok konuda sınamalar getireceğini söyleyerek şöyle konuştu:
Gelecekte bizleri birtakım meseleler bekliyor. Bugün için sosyal medyada ve hayatımızda bizi çepeçevre sarmış kelimeler var. Mesela, metaverse. Fikri mülkiyet hukuku, metaverse alanında birçok konuda, bize sınamalar getirecek. Bir sürü dijital dünyada yeni evrenler ve birbirine senkronize yeni dünyalar kurulacak. Buralardaki meselelerin birçoğu doğrudan fikri mülkiyet hukukunu ilgilendirecek.
Yapay zeka alanına da değinen Yılmaztekin, gelecekte uygulayıcıları nelerin beklediğini birkaç başlıkta toplayarak şunları söyledi:
Yapay zeka tarafından bir eser meydana getirildiğinde kim eser sahibi olacak? Yapay zeka teknolojilerinde bir başkasının hakkına saldırı gerçekleştiğinde bundan kimler sorumlu olacak? Metaverse gibi dijital evrenlerde fikri mülkiyet hukukunu nasıl koruyabiliriz? Bunlar gelecekte önemli başlıklar olarak, biz uygulayıcıların karşısına gelecek.
Bir Cevap Yaz